Ekonomi

Memurlar ile emekli memurlar arasındaki Kamu Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sona erdi

2024-2025 döneminde memur ve emeklilerin mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi’nin ilk toplantısında sona gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplu sözleşme görüşmelerinin açılışında konuştu.

Müzakerelerin ve sürecin hayırlı olmasını dileyen Işıkhan, “Bildiğiniz gibi 2019 yılında başlayan Kovid-19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de ekonomik ve sosyal olarak olumsuz etkiledi. Salgın döneminde, kamu görevlilerinin çalışma saatlerinde esneklik sağladık ve uzaktan çalışmalarına olanak sağladık.Çalışma ödeneği ile çalışanlarımızı ekonomik olarak destekledik.

Deprem sonrası toparlanma süreci

Işıkhan, Kovid-19 salgınının ortadan kalkmasının ardından Türkiye’nin Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarla sarsıldığını, depremde yıkılan ve hasar gören tüm altyapı ve üstyapının yeniden inşası için devletin 11 ildeki 4 şubesinden anında harekete geçtiğini hatırlattı. , sağlam ve depreme uygun kurallara uygun olarak. söylenmiş.

Kısa sürede toparlanma ve normalleşme sürecinde uyumu yakaladıklarını kaydeden Işıkhan, “Ancak bunu kamu çalışanlarımızla, devletin vatandaşına hizmet eden sizler gibi kardeşlerimizle başardık.” dedi.

100 liranın 27 lirası memur maaşına gidiyor.

Ülkenin kalkınmasında ve büyümesinde kamu emekçisi ve kamu emekçisi sisteminin rolünün son derece değerli olduğunu vurgulayan Işıkhan, eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, din hizmetleri ve diğer kamusal alanlarda kamu çalışanı sayılarını artırdıklarını ifade etti. .

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, kamu çalışanlarını enflasyon karşısında ezmediklerine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Hep birlikte yönetim anlayışıyla daha fazla kamu çalışanının karar mekanizmalarında yer almasını sağladık. 2002’de hükümetlerimizin göreve geldiği dönemde 2,5 milyon olan kamu personel sayımız bugün 5 milyonun üzerine çıktı. “Kamu personelimizi geliştirmeyi hedefledik. İktidara geldiğimiz günden bu yana milli gelirdeki artışla birlikte bütçeden kamu görevlilerine ayırdığımız payı artırdık. Toplam işçi giderlerinin bütçedeki payı 2002’de yüzde 18 iken bugün bu oran yüzde 27’yi geçti.”

‘Kümülatif yüzde 141 artış’

Bakan Işıkhan, en düşük memur maaşına yapılan zamma da değinerek, “Son dönemde toplu sözleşmede öngörülen aylık katsayı artışı ve enflasyon farkı ile yüzde 17,55’lik zamma ek olarak net yüzde 8 zam yaptık. Devlet memurlarımızın aylık ve ücretlerinde sosyal yardım payında bin 77 lira 2002’de 392 lira olan en düşük memur maaşını yüzde 266 fiili artışla 22 bin 17 liraya çıkardık. Temmuz’da maaş yüzde 86, 2023’te kümülatif olarak yüzde 141. Böylece enflasyonu düşürmediğimiz için refah artışı önemli ölçüde arttı. Size pay verdik.” ifadesini kullandı.

Geleceğin güçlü ve müreffeh Türkiye’sini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki kamu görevlileri ile inşa edeceklerini belirten Işıkhan, “Kamu çalışanı sistemimizde çağdaş insan kaynakları yönetimlerinin uygulanması, sosyal diyalog mekanizmalarının işletilmesi vazgeçilmez bir unsurdur. gelişmiş demokrasilerin katılımcı yönetim anlayışının bir parçası, kendisi için çok değerli.” görüşünü paylaştı.

“Optimal memnuniyet”

Işıkhan, “Tarafları optimum düzeyde mutlu edecek şekilde müzakereleri sonuçlandırmayı planlıyoruz” diyen Işıkhan, 3600 ek göstergeden tüm memurların yararlanacağı yeni bir yasal düzenlemenin planlandığını kaydetti.

Bakan, müzakereler kapsamında öncelikle hizmet kollarının taleplerinin görüşüleceğini, tarafların anlaşmasının ardından memur ve emeklilere ilişkin taleplerin görüşüleceğini vurguladı.

Sendikaları sosyal ortak olarak değil, sosyal ortak olarak gördüklerini belirten Işıkhan, “Ülkemizi büyütmek, refahını artırmak için sizlerle birlikte çalışıyoruz. Bu anlamda Türkiye’den biri olan kamu görevlileri sendika ve konfederasyonları ile çalışacağız. Çalışma hayatımızın en önemli aktörleri olan 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu İş Sözleşmesi çalışmalarını, tarafları en iyi şekilde tatmin edecek şekilde sonuçlandırmayı hedefliyoruz.” sözlerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta 7’nci Transfer Kamu Toplu İş Sözleşmesi taleplerini açıklayan Memur-Sen, üçer aylık dönemlerin prestijiyle 2024 için ilk çeyrekte yüzde 35, ikinci çeyrekte yüzde 10, üçüncü çeyrekte yüzde 15, dördüncü çeyrekte yüzde 2025 yılı için altı aylık devir prestijiyle refah payı dahil ilk altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 zam talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu