Ekonomi

Sigorta uzmanı depremzedelerin haklarını anlattı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından 11 ilde can kaybı yaşandı.

Bölgedeki yüz binlerce bina etkilendi. Bazı binalar yıkıldı ve bazı acil yıkım kararları alındı. Ağır hasarlı binalara girmek yasaktır. Bu binaların yanı sıra içindeki eşyalar ve çevredeki araçlar da zarar gördü; kullanılamaz hale geldi.

Depremzedelerin barınma ihtiyaçları için çadır, konteyner, otel konaklama gibi çözümler ve AFAD’a uygun “Evim Evin Olsun” projesi üretildi.

Yıkılan ev, iş yeri ve hasarlı araçların sigortası nasıl yapılacak?

Depremzedeler, can kaybı ve yaralanmalarla uğraşırken, mal varlıklarını da değiştirmek istiyor. Bu konuda kolaylaştırıcı tedbirlerin alınacağı yetkililer tarafından açıklandı ancak sigorta departmanındaki yaklaşım da merak ediliyor.

“DASK dışında ev ve işyerine özel sigorta yaptırılmalı”

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği İSAD Yönetim Kurulu Başkanı Berrin Dinç, Ensonhaber’e Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) olan ev ve işyerlerinde metrekare bazında ödeme yapılacağını söyledi. ), ancak bu sigorta tektir. Tek başına yeterli olmadığını, ev ve iş yeri sigortası yaptırmak gerektiğini belirtti.

Dinç’in iddiaya ilişkin açıklaması şöyle:

Sadece DASK yetmez. Ev sigortası da gereklidir. Konut sigortası, binayı ve mülkü kapsar ve aynı zamanda sarsıntı, yangın, hırsızlık ve su basmasına karşı korur. DASK yapanlar sadece DASK tarafından belirlenen gerekli deprem bedelini alacak. DASK teminatı sadece metrekare teminatı olduğu için mal kaybından faydalanmak mümkün değildir.

“Mevcut fiyat için birçok kriter var”

Cari fiyat konusunun her il ve ilçeye göre değişebileceğini ve birçok kriterin olduğunu belirten Dinç, şöyle konuştu: “mobilya”Tarifin sanıldığı gibi buzdolabı, televizyon gibi eşyalar dışında ayakkabıdan kıyafete kadar geniş bir ölçekte değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

“Sigortasız aracın hasarları karşılanmayacak”

Dinç, depremde hasar gören araçların trafik sigortası ve kaskolarının da yaptırılması halinde asıl zararın karşılanabileceğini belirterek, “Sigortası olmayan aracın hasarı karşılanmayacaktır.”Türkiye’de bu oranların azlığına dikkat çekti.

Dinç, yaşananlarla ilgili olarak, “Hasarın sağlıklı bir şekilde karşılanabilmesi için sigortanın önemi ortaya çıkıyor.”değerlendirmesini yaptı.

“Şu ana kadar 165 bin başvuru alındı”

Dinç, depremzedelerin sigorta tazminatı için bugüne kadar 165 bin başvuru yapıldığını ancak bu konunun daha yeni başladığını ve belge sayısının çok daha artmasının beklendiğini de bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu