Deprem bölgesinde yer alan Tokat’ta yapı stokunun yenilenmesi çağrısı
Tokat’ta deprem kuşağında olan yapı stokunun yenilenmesi çağrısı
TOKAT İnşaat Mühendisleri Odası Tokat Temsilcisi Mustafa Dönmez, Tokat’ın 50 ila 250 yılda bir deprem olma ihtimali olan bir bölgede yer aldığını belirterek, “2000 yılı öncesi bina stoklarımızın yenilenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde 43 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği ve binlerce binanın yıkıldığı deprem, 1999 öncesi yapılan binaları gündeme getirdi. Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Tokat’ta vatandaşlar yaşadıkları binaların güvenli olup olmadığını sorgulamaya başladı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tokat Temsilcisi Mustafa Dönmez, birinci derece deprem bölgesinde yer alan kentteki yapı stoğuna dikkat çekti. Tokat’ın 50 ila 250 yılda bir deprem olma ihtimali yüksek bir bölgede yer aldığını belirten Tokat, “Biz de genel kanaat olarak 2000 öncesi yapı stoklarımızın yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ciddi bir hasar oluşacağına inanmıyoruz. dedi.
Bina yapısının dini olup olmadığı konusunda vatandaşların tereddütleri olduğunu belirten Dönmez, “2000’den önceki her bina zayıf, 2000’den sonraki her bina sağlam demek değil. Daha sonra hamle yapmak gerekiyor.” Kentsel dönüşüm bandında devletimizden önce” dedi.
“Her şantiyeye bir inşaat mühendisi”
Ülkemizde inşaat kontrollerinin 2010 yılından itibaren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın atadığı yapı kontrol firmaları tarafından yapıldığını kaydeden Dönmez, “Mesleki deneyimlerine göre 10, 12, 15 yıllık mühendis mimarlar çalışıyor. yapı kontrol şirketlerinde.Ancak burada en önemli kısım yapı kontrolleri ve binayı mükelleflere teslim eden şantiye şefidir.Bir şantiye yöneticisi inşaatın her aşamasını denetleyebilir.Bir inşaat mühendisi 5 denetlerse inşaatlarda veya 30 bin metrekare inşaat denetiminde, her şantiyede bir inşaat mühendisinin görev alması, işçiden, ekipmandan ve betondan kaynaklanan her türlü ihmal oradaki ihmallerin önüne geçilmesine yardımcı oluyor” dedi.
“Bina stoklarımızda tüm binalarımızın denetlenmesi gerekiyor”
İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Türker ise Kahramanmaraş depremi nedeniyle vatandaşların çok tedirgin olduğunu söyledi. Vatandaşların kendilerini ve firmaları arayarak binanın sağlam mı çürük mü olduğunu öğrenmek istediklerine dikkat çekerek, “Bir tedirginlik var vatandaş bir kereden fazla ne yapacağını bilemiyor. vatandaşın yapacağı yetkili mühendis ile görüşüp ön inceleme yapıp detaylı inceler o karar verir şu an bu işler maliyet açısından da çok değerli o yüzden oturup sonucu beklemeyeceğiz deprem olur herkes binasına baktırır ama bu işlerin maliyetini anlatınca çoğu kişi yaptırmıyor şimdiye kadar Tokat ta bu tarz güçlendirmeler yapıldı bir tane daha anlatayım resmi kurumlardan ikincisi yok.”Güçlendirme, tasarım ve denetim maliyetleri yüksek. Tıpkı binalarda ısı yalıtım yönetmeliğinin zorunlu hale getirilmesi gibi. O yüzden arkamıza yaslanıp bu depremi beklemeyeceğiz. Bütün binalarımızın yapı stoklarında bu tip denetimler olması lazım” dedi.
agacorenajans.com.tr